Dimenzió #28

Túl a horizonton - Egyedül vagyunk?

(irodalom, sci-fi, paratudomány)

                ''A LÁTHATÓ MIDIď0     
Nagy lépést jelent az egyetemes zenetudomány számára az amerikai Berkley egyetem kutatóinak múlt heti bejelentése: a világon első ízben sikerült lencsevégre kapni a mindeddig lefényképezhetetlennek tűnő MIDI-jeleket. Az esemény, mondanunk sem kell, lázba hozta nemcsak a szakmát, hanem az érdeklődők szélesebb rétegeit is; mostantól olyan egzakt eszköz került az emberiség rendelkezésére, amellyel gyakorlatilag a tévedés lehetőségét kizárva lehet minősíteni a különféle hangkártyák típusait.
Amint az ábráinkon is könnyűszerrel megfigyelhető, a szerényebb minőségű, úgynevezett "kompatibilis" hangkártyák MIDI-szkópja (ahogy az a szakzsargonba immár visszavonhatatlanul beivódott) egészen elmosódott, már- már felismerhetetlen képet ad. Egy fokkal jobb eredményt eredményez az eredeti, kistigris- típusú kártyák tesztje, ám az igazi, egyértelműen kiváló, éles MIDI-ábrák a Gratis-kártyák kimenetéről érkező jelek fényképezésével születtek.
Az új típusú tesztmódszerrel végre beigazolódhatott a gyártók egyik régi feltételezése, miszerint a wavetable típusú hangkártyák élethűbb MIDI- hangzást produkálnak, mint FM-technológiájú testvéreik. A MIDI-szkópizálás előtt ennek eldöntésére erre egy igen elavult eszközt, az emberi fület voltunk kénytelenek felhasználni.
Egy bizonyító erejű képsor annak alátámasztására, hogy a hangkártyák közti minőségi különbség hatékonyan csökkenthető folyékony halmazállapotú anyagokkal (pl. közönséges víz, olvadt acél), feltéve, ha légmentesen kitöltjük velük számítógépünk dobozát.
Az egészséges, kiegyenlített digitális hangzás mostantól nemcsak fület, hanem szemet gyönyörködtető látvány is lehet. A műélvezés katartikus hatásának fokozását szolgálhatják majd a szélesebb körű házi használatra forgalomba hozandó MIDI-szkópok, melyekkel ki-ki leellenőrizheti kedvenc zeneműveinek, valamint zeneeszközeinek vizuális hatását. A dolog persze nem veszélytelen; a képen az Örömódát láthatjuk - nehéz nem észrevenni a kép bal alsó-felső részén azokat a parányi maszatolódásokat, melyek valójában sötét jelentést hordoznak.
Néha viszont ellenkező előjelű dolgokat tapasztalhatunk: A Sex Pistols zenekar God Save The Queen című kompozíciójának ábráin váratlanul a pozitivizmus, az életigenlés nemzetközileg egyezményes piktogramjai tűnnek fel. Hogy szűkebb pátriárkánkban maradjunk, hasonló csínytételt vél felfedezni szerkesztőségünk a Tudósok együttes Ne aggyad az agyad című anyagában, melynek MIDI-szkópos elemzése azt a következtetést támasztja alá, hogy a darab kimunkálásában - azaz létrehozásában, majd megszólaltatásában - részt vevő zenészek valójában inkább arra bíztatják befogadó közönségüket, hogy
igenis, adják át szürkeállományuk maradék részét az arra hivatott hivataloknak, ahol a nép által demokratikusan választott tisztségviselők irányításával lényegesen hatékonyabban lehet őket működtetni, mint a hagyományos, kissé anarchisztikus módszerekkel. GG -- Dr. MIDI ('
'gg@prix.idg.hu)
Google
 
Web iqdepo.hu
    © Copyright 1996-2023
    iqdepo / intelligence quotient designing power - digitális kultúrmisszió 1996 óta
    All rights reserved. Minden jog fenntartva.