Dimenzió #15

Kábulatban

(drogok, hatásuk, megítélésük, egészség)

                                 AZ ALKOHOL

   59.  Az alkohol egyike az ember által leggyakrabban használt pszichoaktív
drogoknak;  már  a  civilizáció  kezdetei  óta  használjuk.  A  hatezer éves
egyiptomi  civilizációban  megtalálhatóak  a  sörfőzdék,  sőt,  arra  is van
bizonyíték,  hogy  a  kőkorszaki  emberiség  már  készített  alkoholtartalmú
italokat.   A  történelem  során  a  legtöbb  társadalomban  jelen  volt  az
alkoholfogyasztás  szokása,  és  hagyományosan  nagy  szerepet  játszott sok
társadalmi,  vallási  és  orvosi  tevékenységben.  De  nem  csak  az alkohol
használatának,  hanem a vele való visszaélésnek is megvan a története. Ennek
megfelelően   azokban   a   társadalmakban,  amelyekben  jelen  van/volt  az
alkoholfogyasztás,  rendre  megjelentek az ellenintézkedések is, jóllehet, a
szokás teljes betiltása kivétel nélkül mindenütt sikertelen volt.

   Mi  is  ez  a  drog,  amelyet  egyesek  az "élet vizeként" és az "istenek
italaként"  emlegettek, mások pedig elátkozták, mint a háború után az emberi
problémák  második legjelentősebb forrását? Az etil-alkohol (C2H5OH), melyet
három  egyszerű  elem,  a  szén,  a  hidrogén és az oxigén alkot, színtelen,
gyúlékony, szerves folyadék. Az "alkohol" kifejezés alatt többnyire az etil-
alkoholt vagy az etanolt értjük, bár az alkoholok családjába sok egyéb anyag
is  beletartozik,  köztük  olyanok  is,  amelyek  már  kis  adagokban erősen
mérgezőek.

   Annak  ellenére,  hogy  az  alkoholtartalmú  italok  erjesztés útján való
elkészítésének  módja  az  elmúlt párszáz év alatt nem volt titok, a konkrét
előállítási  folyamatot először Louis Pasteur írta le a XIX. század közepén.
Kutatásai  során  kiderítette,  hogy  az  alkoholt egy mikroszkopikus méretű
egysejtű  élesztőgomba  állítja elő, mely bizonyos cukrokat szén-dioxiddá és
etil-alkohollá  bont  le.  A szén-dioxid miatt van kupak a sörösüvegen, és a
pezsgő  is  ezért lövell ki nyitáskor az üvegből. Mivel az élesztő nem tudja
megemészteni  a keményítőt, az olyan gabonafajták magjainak őrleményét, mint
az árpa, a rozs, a kukorica vagy a rizs, erjesztés előtt malátázni (maltózzá
alakítani)  szükséges,  és  csak  ezután  lehet erjesztéssel sört, gint vagy
whisky-t gyártani belőlük.

   60.  Az  erjedés  rendszerint  addig tart, amíg el nem fogy az anyagból a
cukor.  Ahogy növekszik az erjedő anyagban az alkohol mennyisége, úgy lassul
az  erjedési folyamat. Az erjedés teljesen leáll, ha az alkoholszint eléri a
kb.  14%-ot.  Ez az érték felső határt szab a természetes úton (desztillálás
nélkül)  előállítható alkohol erősségének. A desztillálás során felforralják
és  elkülönítik az illékonyabb alkoholt az egyéb folyadékoktól (többnyire ez
víz).  Ez  az  eljárás az etanol további koncentrációját teszi lehetővé. Bár
ezt  az eljárást a Közel-Kelet már évszázadokkal előbb megismerte, a pálinka
desztillációja  Európába  csak  700  évvel  ezelőtt  jutott el. Ma az etanol
szintetikusan is előállítható.

   A  kanadai  sör  kb.  5%-os,  a  természetes borok 7-14%-os, a brandy-vel
"feljavított"  borok  akár  20%-os, a pálinka és a rövid italok pedig 40%-os
alkoholtartalommal rendelkeznek. Más szavakkal, 12 uncia sör, vagy 3-4 uncia
bor ugyanannyi alkoholt tartalmaz, mint 11/2 uncia whisky.

   61.  Az  "égetett  szesz"  kifejezés  évszázadokkal  ezelőttről ered, egy
durva,   ám   hatékony  analizáló  eljárásból,  amely  arra  szolgált,  hogy
segítségével  megbecsüljék  valamely  szesz  alkoholtartalmát.  Ha a szeszes
italba áztatott puskapor begyújtáskor felrobbant, ez bizonyítékként szolgált
arra,  hogy  az  italnak  legalább  a  felét  alkohol teszi ki. Kanadában és
Angliában  az  égetett  szeszek  alkoholtartalma  kb.  57%, míg az USA-ban a
szeszek  fokát  az  alkoholtartalom kétszereseként számítják (pl. egy 80%-os
whisky valójában 40%-os alkoholtartalmú).

   Kanada  1878  óta  kísérletezik  az  alkoholtilalom  különböző formáival.
Jelenleg  néhány  "száraz"  helység kivételével az egész országban legálisan
kaphatóak  az  alkoholtartalmú  italok.  A  drogok történelmének egy érdekes
fejezete  az  alkoholtörvényekhez  kapcsolódik: több, mint 300 évvel ezelőtt
vezette be a kanadai törvényhozás az első alkoholtilalmat, mely megtiltotta,
hogy  az  indiánoknak  alkoholt  adjanak el. Néhány hasonlóan diszkriminatív
törvényt csak mostanában szüntettek meg.

   62.  Az USA-ban 1934-ben zárult le az alkoholtilalom 15 éves periódusa. A
program  sikertelenségét később a törvények betarthatatlan jellegével, a nem
eléggé   hatékony   intézkedésekkel,  a  korrupcióval  és  leginkább  a  nép
támogatásának    hiányával   magyarázták.   A   legális   alkoholforgalmazás
megszüntetése  után  gombamódra  elszaporodtak a házi sör- és pálinkafőzdék,
ezzel  együtt  megjelent  a  feketepiacon  a  házipálinka  és  egyes mérgező
helyettesítői,  beindult  a  szeszcsempészet,  és a gazdasági életben beálló
vákuumot  hamar  betöltötte  a szervezett bűnözés. Sokak véleménye szerint a
többmillió dollárt hozó illegális alkoholkereskedelem vetette meg az alapját
azoknak  a  maffiáknak  és  féllegális  üzleti  birodalmaknak, amelyek a mai
Észak-Amerikában jelentős gazdasági és politikai hatalommal rendelkeznek.

   A  mai  kanadai  népesség 15 év feletti részének több, mint három negyede
használ  alkoholt.  Bár  a  fogyasztók  többsége  a  drogot minden bizonnyal
farmakológiai hatásai miatt használja, jelentős szerepe van az olyan jellegű
felhasználásnak    is,    amely    nem    kötődik    szorosan   az   alkohol
hatásmechanizmusához.  Sok olyan hagyományos szokás, tradíció vagy babona él
ma  a  nyugati  társadalmakban,  amelyhez  szorosan  kapcsolódik  az alkohol
fogyasztása.   Mivel   ez   a   drog  kultúránk  szerves  részévé  vált,  az
alkoholfogyasztás  megítélése  mind  az  egyén,  mind  a társadalom részéről
teljességgel eltér más drogok megítélésétől.

   63. Az alkohol különböző szociális helyzetekben más-más szerepet játszik.
Az alkoholfogyasztás mind szimbolikus, mind farmakológiai értelemben gyakran
kapcsolódik  a  születésekhez, a halálozásokhoz, a házasságkötésekhez és más
társadalmi  szerződésekhez,  a  felnőtté  váláshoz,  a  baráti  közösséghez,
egyesek számára hozzátartozik a férfiassághoz, erősíti a maszkulin jelleget.
Bár  helyenként  alkalmazzák egyes vallási szertartásokban, sokaknak morális
fenntartásaik  vannak az alkohollal szemben és előfordulhat, hogy ingadoznak
vagy  bűntudatuk  van  vele  kapcsolatban.  Egyesek  szilárd  elvek  alapján
megtagadják  a  használatát,  mások  úgy  érzik,  a  mértékletes  fogyasztás
morálisan   elfogadható.  Szociális  körökben  sokszor  előfordul,  hogy  az
absztinens  emberek kényelmetlen helyzetbe kerülnek, és a többség gyanakvóan
szemléli őket. Másik oldalról világosan látható, hogy Észak-Amerikában még a
jelentős   alkoholfogyasztást   is  tolerálják,  elfogadják,  sőt,  bizonyos
szituációkban  egyenesen  támogatják  is.  Ha  figyelembe vesszük, hogy ez a
sokféle   hozzáállás  erősen  kötődik  a  drog  farmakológiai  hatásához  és
befolyásolhatja  is azt, akkor látható, milyen nehéz Észak-Amerikában a drog
pszichofarmakológiájának  vizsgálata.  Annak  következtében, hogy az alkohol
használatának  szokása  mélyen  beépült  a  társadalom  minden rétegébe, sok
kanadai hajlik arra, hogy ne is tekintse az alkoholt drognak.

   Jaffe,  a  "Terápiás kezelés farmakológiai alapjai" c. művében megjegyzi:
"A   jelentős   szerep,  amelyet  az  alkoholtartalmú  italok  termelése  és
fogyasztása  a nyugati társadalmak gazdasági és társadalmi életében játszik,
nem  szabad,  hogy  elkendőzze  előlünk  a  tényt, miszerint az alkoholizmus
nagyobb problémákat okoz, mint minden egyéb drogfajta együttvéve".


                        Gyógyászati célú alkalmazása

   64.   Az  alkoholt  az  angliai  és  az  amerikai  gyógyszerlexikonok  is
nyilvántartják, mint hivatalos drogot, de a különböző alkoholtartalmú italok
már  nem  szerepelnek  a  gyógyászati  célú  felhasználásra  alkalmas szerek
között.  Az alkoholt az elmúlt pár száz évben gyakran említették, mint olyan
szert,  amely  majd  minden  betegség vagy kór gyógyítására alkalmas. A szer
gyógyászatban  kifejtett  állítólagos  hatásainak  többsége  valószínűleg  a
képzelet  szülötte volt, és azon farmakológiai hatásainak elérésére, amelyek
valóban  használhatóak  a  gyógyászatban,  ma  már más, hatékonyabb drogokat
használunk.  Ennek ellenére az alkohol még mindig hasznos szerepet tölt be a
gyógyászatban.

   Az  alkoholt gyakran használják tartósító- vagy oldószerként, illetve más
drogokat  oldanak  fel  benne,  így  állítanak  elő  különféle  tinktúrákat,
elixíreket,   szeszeket  és  sokféle  orvosi  szirupot.  Használható  a  bőr
tisztítására,  fertőtlenítésére  és kiszárítására, láz esetén lehűtésére, az
izzadás  csökkentésére (sok deodoráló szer is tartalmazza), a fekvőbetegség
kezelésére,  ájulásos  esetek  kezelésére,  ideiglenes  vagy  tartós  hatású
idegnyugtatóként  (injekcióban),  az  étvágy  és az emésztés fokozására. Kb.
70%-os   koncentrációban   hatékony   baktériumölő  szer,  bár  nyílt  sebek
ellátására kevéssé alkalmas, mivel roncsolja a bőr alatti szöveteket.

   Az   alkoholt   ma  is  javasolják,  mint  trankvillánst,  nyugtató  vagy
altatószert,  egyes  személyek  számára feldobó, enyhe hangulatjavító hatása
van.  Ma már nem használják biztonságos sebészeti érzéstelenítőként, mert az
érzéstelenítéshez  (tudatvesztéshez) szükséges dózis veszélyesen közel van a
halálos  szinthez. Alacsonyabb dózisban a drog enyhe fájdalomcsillapítóként
használható.  A  népi  gyógyászatban ma is használják meghűlések kúrálására,
annak  ellenére,  hogy  ha  van is jótékony hatása, az legfeljebb a hangulat
javításában és a beteg megnyugtatásában játszik szerepet.


       A drog fogyasztása, felszívódása, terjedése és sorsa a testben

   65.  Az  alkoholt  általában  szájon  át fogyasztják. Gyorsan és teljesen
felszívódik   az  emésztőcsatornából.  Bár  a  gyomor  is  felszív  egy  kis
mennyiséget, a véráramba való átjutás nagyrészt a vékonybélben történik meg.
Ennek  következtében  minél  gyorsabban  jut  el  az  alkohol  a gyomorból a
vékonybélbe,  annál  gyorsabban  jelentkezik  a  hatás. Az alkoholfogyasztás
előtti   vagy   alatti   étkezés   kb.   a   felére   csökkenti  az  átlagos
véralkoholszintet.  A  felszívódást  követően a drog viszonylag egyenletesen
jut  el minden testfolyadékba, könnyedén bejut az agyba és terhes nők esetén
a  köldökzsinóron  át  a  magzatba  is.  Az alkohol egy időre felszívódhat a
zsírszövetbe, ezért a sovány ember általában jobban megérzi az ital hatását,
mint a kövér.

   A  testbe  kerülő  alkoholnak  kb.  95%-a a májban lezajló oxidáció során
bomlik  le,  a maradék 5% változatlanul ürül ki a bomlástermékekkel együtt a
vizeletben  és  a  kilélegzett levegőben. Amíg egyes alkoholtartalmú italok,
mint  pl. a sör, tartalmaznak fehérjéket és szénhidrátokat is, az alkoholnak
csak  bomlástermékei  adnak  kalóriákat, így tápértéke elhanyagolható [ez az
állítás   nem   igaz,   valószínűleg   rosszul   fordítottam].  Egy  átlagos
alkoholtartalmú  ital,  típusától  és  összetevőitől függően 90-150 kalóriát
tartalmaz.  Az  alkohol  szervezetből  való kiürülésének sebessége nagyjából
állandó, egy átlagos, 150 font súlyú férfi szervezete óránként 9 ml alkoholt
képes lebontani.

   A  szervezetben lévő drog mennyiségét a véralkohol-szint jellemzi, ezt az
értéket ezrelékben adják meg. Mivel a kilélegzett alkohol mennyisége egyenes
arányban  van  a  véralkohol-szinttel,  a  kilélegzett  levegő vizsgálatával
pontosan  mérhető  a  véralkohol-szint.  Ezt  az  elvet alkalmazzák a közúti
ellenőrzés során (szondázás).


                              Rövidtávú hatások

   66.  Az alkohol jelentősebb hatásait a központi idegrendszerben fejti ki.
Ez   a   hatás   rendszerint  nyugtató,  kábító,  gátolja  az  idegrendszeri
folyamatokat,  bár bizonyos körülmények között jelentős mértékű izgatottság
is felléphet. Keveset tudunk az alkohol hatásmechanizmusáról. Mint a legtöbb
drognál,  így  az  alkoholnál  is  a hatás, különösen az alacsony és közepes
adagok  hatása  nagyrészt a fogyasztótól és a fogyasztás környezetétől függ.
Egy  vagy két pohár ital néha levertséget és letargiát okoz, más körülmények
között  vagy  más  ember  esetén ugyanez a mennyiség növekvő aktivitáshoz és
feldobottsághoz  vezethet.  Ezen  kívül  egy kezdetben stimuláló hatású adag
később kábító hatásúvá válhat.

   Bizonyos  társadalmi  körülmények  között  az  alkohol gyakran a gátlások
csökkenéséhez,  kellemes  közérzethez,  barátságos  viselkedéshez vezet. Sok
ember  számára az alkohol feloldja a feszültséget, gyakran előfordul, hogy a
feszült,  ideges  embernek  azt  javasolják,  "igyon  egyet". Bár az alkohol
kezdetben  rendszerint  javítja  a  hangulatot,  később  beállhatnak érzelmi
zavarok  is,  a  fogyasztó  képtelen  az  érzelmei  kontrolljára,  ez később
szorongáshoz,  visszahúzódáshoz, önmarcangoláshoz és depresszióhoz vezethet.
Az alkoholt gyakran hozzák összefüggésbe az öngyilkossággal.

   A kötözködésre való hajlam és az agresszív viselkedés is gyakran jellemzi
az  alkoholfogyasztókat, erős italosok körében gyakoriak a verekedések és az
erőszakos  cselekedetek  más  formái. Valószínűsíthető, hogy vannak bűnözők,
akik  a  bűncselekmények  elkövetése  előtt  itallal  bátorítják magukat. Az
alkohol jelentős szerepet játszik az erőszakos bűncselekmények nagy részének
(gyilkosságok,  nemi  erőszak,  személy  és  vagyon  elleni bűncselekmények)
elkövetésében.

   67. Az alkohol önmagában nem tekinthető afrodiziákumnak (szexet stimuláló
szernek),  de  az  érzelmeket  és  a  gátlásokat felszabadító hatása könnyen
vezethet  a  szexuális  aktivitás  és  más, egyébként elfojtott viselkedések
előtöréséhez.  A  vágyat és a lehetőségek beteljesülését megakadályozhatja a
fennálló impotencia.

   Bár   egyes   egyéneknél  előfordulhatnak  érzékcsalódások,  illúziók  és
amnéziával  járó  eszméletvesztések,  az  alkohol okozta tartós pszichózis a
mérsékelt  fogyasztók  körében  ritkaság.  Ennek  ellenére  sokan tetszéssel
fogadhatják  Seneca  római filozófus mintegy 2,000 évvel ezelőttről származó
megjegyzését,  mely szerint "a részegség nem más, mint az őrültség egyik jól
leplezett válfaja".

   Közepes   mennyiség   (azaz  néhány  pohár  ital)  növelheti,  de  le  is
csökkentheti  a  szív ritmusát, kitágítja a bőrben lévő vékony hajszálereket
(ez melegérzetet okoz), csökkenti a testhőmérsékletet, növeli az étvágyat, a
nyálelválasztást  és a gyomorsav mennyiségét, okozhat vizelési kényszert, az
EEG   lassulását,  növeli  a  reakcióidőt  és  rontja  a  mozgáskoordinációs
képességet.   Ezeken  kívül  az  alkohol  általában  csökkenti  az  alapvető
pszichológiai  funkciókat  vizsgáló teszteken nyújtott teljesítményt. A nagy
figyelemkoncentrációt  igénylő  teszteken  különösen rosszul teljesítenek az
alkohol  hatása  alatt állók, a legtöbb hibát azoknál a komplex feladatoknál
vétik, amelyeket a közelmúltban sajátítottak el. Vannak olyan szituációk is,
amelyekben  kis  mennyiségű  alkohol  növelheti a teljesítőképességet. Magas
dózisokban  az  alkohol  ittas állapotot, zavarodottságot, elfolyó beszédet,
torzult   látást,   elégtelen   mozgáskoordinációt   eredményez,  ezekhez  a
tünetekhez   gyakran  rosszullét  vagy  hányinger  is  társul.  Még  nagyobb
mennyiségek elfogyasztása légzési nehézségeket, általános érzéketlenséget és
eszméletvesztést   okoz,   viszonylag  ritkán  pedig  légzésbénulásból  vagy
keringési  zavarból  eredő  halált.  A berúgást gyakran jelentős másnaposság
követi,  melynek  leggyakoribb  tünetei  a  rosszullét, gyengeség, szédülés,
gyenge  mozgáskoordináció  és  a  legkülönfélébb  fájdalmak.  Egyes  kutatók
szerint  a  másnaposságot  kísérő  jelenségek  akár  elvonási tünetekként is
kezelhetők.

   68.  Az  alkohol  vezetési  képességekre gyakorolt hatásai jól ismertek -
sokaknál már közepes mennyiségek is komolyan befolyásolják ezeket. Egy újabb
kutatás,  amely  az  alkohol  szerepét  vizsgálta három kanadai tartományban
történt  halálos  baleseteknél,  hasonló  eredményt hozott, mint amit szerte
Észak-Amerikában  hallhatunk.  Sokan  megfigyelték  már,  hogy  az alkohol a
halálos  közlekedési balesetek nagy részénél komoly szerepet játszik. Az egy
járművel  kapcsolatos  halálos  balesetek 70%-ánál, a több jármű ütközéséből
fakadó  balesetek  50%-ánál játszott szerepet az alkohol. A saját hibájukból
elhalálozott  vezetők  60-70%-ának  a vérében találtak alkoholt. Ezen túl az
úton  halálukat  lelt  gyalogosoknak  is  több,  mint  a  fele ivott. Számos
jelentés  utal  arra,  hogy  az  alkohol  az  üzemi baleseteknél is szerepet
játszik.   Az   ilyen   jellegű  balesetek  sérültjei  között  nagy  számban
találhatunk alkoholistákat is, bár a többségük alkalmi fogyasztó.

   Az alkoholfogyasztás akut tüneteinek erőssége bizonyos fokig megjósolható
a  véralkoholszintből,  bár  a  vérben  jelenlévő  alkohol  mennyisége és az
idegrendszer   reakciója   közti   kapcsolat   egyénről   egyénre   jelentős
különbségeket  mutat.  A  legutóbbi törvény megtiltja a vezetést 0.08%-osnál
magasabb véralkoholszinttel. Ez a koncentráció személytől függően három-négy
pohár  ital elfogyasztásával elérhető. Míg egyesek ezen alkoholszint mellett
is  képesek  kielégítően  vezetni,  a legtöbb embert már kisebb mennyiség is
komolyan  befolyásol.  Bár  az  ittas állapot szondával könnyen kimutatható,
nincs  hasonlóan  egyszerű  módszer  a másnaposság megállapítására, amelyről
szintén tudjuk, hogy erősen befolyásolja a pszichomotoros teljesítményt.


                             Hosszútávú hatások

   69.  Sok  szaktekintély  tesz  különbséget  az  "alacsony  veszélyességű"
(mérsékelt)  és  a  "nagy  veszélyességű" (erős, krónikus) alkoholfogyasztás
között,  amikor  a  szer hosszútávú hatásait tárgyalja. A legtöbb, egyébként
normális egyénnél a hosszú időn át tartó mérsékelt alkoholfogyasztás nem jár
jelentős pszichikai vagy fiziológiai változásokkal. Az erős italozás (öt-hat
vagy  több  pohár  naponta)  azonban különféle rendellenességekhez vezethet,
ezek többségéhez az alkoholizmus fogalmát társítjuk.

   A  szaktekintélyek  között  jelentős  különbségek  vannak az alkoholizmus
fogalmának   megítélésében   -   a   definíciók   között  találhatunk  olyan
általánosságot,  mely  szerint  az  alkoholizmus "a krónikus, erős italozást
kísérő   rendellenességek   csoportja",   de   vannak  jobban  körülhatárolt
definíciók  is,  melyek  említést  tesznek  a  fizikai  függőségről  vagy  a
pszichikai és fiziológiai károsodásról. Jellinek az alkoholistákat a droghoz
való   viszonyuk   alapján   öt  kategóriába  sorolta.  Észak-Amerika  egyes
területein  az alkoholfogyasztók legalább 2-5 százalékából alkoholista válik
és jelentős az ún. problémás esetek száma is.

   70.  Nincs  a  drogfüggők  között  olyan,  aki  a  pszichikai-fiziológiai
leépülés  tekintetében  elkeserítőbb  képet mutatna az idült alkoholistánál.
Ezeknél   a   személyeknél  gyakran  megfigyelhetők  az  emésztőrendszer,  a
keringési  rendszer,  a  tüdők,  a vesék, a hasnyálmirigy és az idegrendszer
különféle  rendellenességei,  alvási  zavarok  és  különböző  irreverzibilis
agykárosodások. Jelentős figyelem irányult az erős italosok májkárosodására,
és  jól alátámasztott tény, hogy az alkohol a májzsugorodás egyik fő oka. Az
alkoholistáknál  kialakulhatnak  különféle pszichotikus tünetek, mint pl. az
emlékezetműködés  tartós  zavara,  epilepsziás  rohamok, komoly koordinációs
zavarok,  impotencia,  étvágytalanság  és  más táplálkozási zavarok, amelyek
csökkentik a szervezet védekezőképességét más betegségekkel és fertőzésekkel
szemben.

   A  múltban  azt  gondolták,  hogy ezek a rendellenességek mind az alkohol
közvetlen hatásai, de a mai álláspont szerint többségük másodlagos eredetű -
gyakran  a hiányos táplálkozás, a nem elégséges tisztálkodás és általában az
alkoholisták  életvitelének a következménye. Előfordul, hogy az alkoholisták
hetekig,   sőt   hónapokig   kizárólag   alkohollal  táplálkoznak,  ezért  a
szervezetükben  veszélyesen  alacsony  a  fehérjék,  a vitaminok, az ásványi
anyagok  és  más fontos tápanyagok mennyisége. A megfelelő táplálkozás és az
orvosi  felügyelet  önmagukban  képesek  lehetnek arra, hogy megelőzzék vagy
elhárítsák  a  krónikus alkoholizmussal összefüggő problémák jelentős részét
(de nem mindet).

   Az  alkoholistáknak  csak  kis  százaléka  válik  képtelenné a társadalmi
életre,   rajtuk   kívül  minden  társadalmi  rétegben  sok  alkoholfüggővel
találkozunk, akik szenvedélyük ellenére többé-kevésbé eredményesen be tudnak
illeszkedni   a  társadalomba.  Ezeknél  a  fogyasztóknál  a  pszichikai  és
fiziológiai  rendellenességek  kialakulása  nagy  mértékben  életvitelüktől,
ivási  szokásaiktól  és  esetleges  öröklött  tényezőktől függ. Számos olyan
alkoholista is van, aki nem mutat jelentős működési rendellenességeket.


                           Tolerancia és függőség

   71.  Rendszeres  használat  esetén  az  alkohol legtöbb hatásával szemben
fellép a tolerancia, de nem olyan gyorsan és nem is olyan mértékben, mint az
ópiátoknál.  A  hozzászokás  mértéke  és sebessége a fogyasztási szokásoktól
függ, azok, akik rendszeresen alkoholizálnak, kétszer-háromszor annyit is el
tudnak  fogyasztani,  mint  egy kezdő. A nyugati társadalmakban a tolerancia
kiépülésének mértékét gyakran a férfiassággal kapcsolják össze: minél később
"dől ki" valaki, minél jobban "bírja az italt", annál "menőbbnek" számít.

   A  legtöbb alkalmi vagy mérsékelt fogyasztó nem szokta emelni az adagját.
A  rendszeresen  fogyasztó,  erős  italosok  ezzel  szemben a kívánt hatások
elérése  céljából  olyan  mennyiségeket  is  elfogyaszthatnak,  amelyek  már
krónikus   tünetekhez   vezethetnek.   A  rendszeres  használók  esetében  a
tolerancia  kiépülésében  valószínűleg  szerepet  játszó neurofiziológiai és
lebontó   folyamatok   mellett   kiépülhet   az  alkohol  hatásainak  tanult
kontrollálási  képessége  is.  Ez  tovább  csökkentheti  a drog viselkedésre
gyakorolt  befolyását.  A  tolerancia  kiépülése  nem befolyásolja a halálos
dózis  szintjét,  az  alkoholisták  gyakran  alkoholmérgezésbe  halnak bele.
Szerencséjükre  a  már  jóval  a  mérgezést  megelőzően  beálló  rosszullét,
hányinger  és  eszméletvesztés  sok esetben megakadályozza a halálos mértékű
túladagolást.  Néhány alkoholistánál megfigyelhető, hogy a tolerancia idővel
csökken  és túlérzékenység, speciális reakciók alakulnak ki az alkohol egyes
hatásaival szemben. Ezeknél a fogyasztóknál már egy pohár ital is a kontroll
elvesztéséhez vezethet.

   72.  A  tolerancia  kiépülését követően egyes hosszú távon fogyasztó erős
italosok  esetében  fizikai  függőség  is  kialakulhat. Már a XIX. században
írtak  a hallucinációkról, a delírium tremensről és a görcsökről, de egészen
mostanáig nem volt egyetértés a tekintetben, hogy ezek a tünetek közvetlenül
a  krónikus  alkoholfogyasztás  következményei-e, esetleg az alkoholistáknál
szokásos  táplálkozási  elégtelenségek  okozzák őket, vagy talán az elvonási
tünetek részei.

   Isbell és Mendelson külön-külön demonstrálták, hogy még ellenőrzött diéta
mellett  is  komoly és jellegzetes elvonási tünetek alakulnak ki akár néhány
hétig  tartó  rendszeres,  erős  italozás utáni megvonást követően. Meg kell
azonban jegyeznünk, hogy ezekben a kísérletekben a kísérleti személyek jóval
több  alkoholt  fogyasztottak,  mint  amennyit  általában az alkoholisták. A
társadalmi körülmények között szokásos mértékű alkoholizmus esetében 3-15 év
tartós  fogyasztásra is szükség lehet, amíg a kísérletben megfigyelt mértékű
fizikai  függőség  kialakul.  Vannak  erős  italosok,  akik  sohasem  válnak
fizikailag függővé.

   73.   Az   alkohol   esetében   az  elvonási  tünetek  a  barbiturátoknál
említettekhez   hasonlóak.   A  kezdeti  rosszullétet,  idegességet,  komoly
nyugtalanságot,  zavartságot,  remegést  és izzadást később görcsök, hányás,
érzékcsalódások  és  hallucinációk  követik.  Több  nap  múlva  felléphet  a
delirium  tremens,  sőt,  rángatódzás,  kimerültség  és a keringési rendszer
összeomlása  is.  A  delirium  tremens fázisa az esetek kb. 10%-ában halálos
kimenetelű.  A  túlélők  általában egy hét alatt szinte teljesen felépülnek,
bár egyes pszichológiai jellegű tünetek hosszabb ideig is jelen lehetnek.

   Sokan   kerülnek   az  alkohollal  pszichikai  függőségbe.  Ezt  a  fajta
függőséget  a mai Észak-Amerikában általában tolerálják. Számos ember fordul
rendszeresen  az  alkoholhoz,  hogy  könnyítsen  a  terhein  vagy  hogy erőt
gyűjtsön   valamilyen   nehéz   élethelyzetben   való   helytálláshoz,  hogy
megszabaduljon  a  szorongástól, kellemetlenségektől vagy az unalomtól, hogy
lazíthasson  és  jobban élvezhessen valamely társaságot, hogy tudjon aludni,
és  sokan úgy érzik, hogy bizonyos szituációkban az alkohol segítsége nélkül
nem  teljesítenének  olyan  jól, mint egy-két pohár itallal. Az alkoholizmus
kialakulásánál  erősen közrejátszanak a pszichológiai tényezők, ezt példázza
a   kezdő   alkoholisták   megrögzöttsége:  többségük  képtelen  arra,  hogy
felhagyjon az ivással vagy változtasson fogyasztási szokásain, a nyilvánvaló
várható következmények ellenére.


                          Az alkohol és más drogok

   74.  Bizonyos  fokú kereszt-tolerancia és kereszt-függőség figyelhető meg
az alkohol és a nyugtató szerek között. Erős alkoholisták az alkoholon kívül
általában ellenállóbbak a barbiturátok, az egyhe trankvillánsok, az illékony
oldószerek  és  az  érzéstelenítők  hatásával  szemben  is, de ez a kereszt-
tolerancia  nem  befolyásolja  jelentős mértékben a halálos adag mennyiségét
egyik  szernél sem. Ennek következtében sok olyan túladagolásos halálesetről
tudunk,  amikor  krónikus  használók  együtt  vettek  be  ilyen  drogokat. A
barbiturátok  és az enyhe trankvillánsok jól használhatóak az alkoholelvonás
tüneteinek kezelésére. Az alkoholisták gyakran nyugtatókon is élnek, könnyen
váltanak  egyik  drogról  a  másikra,  ha  a  szükség  úgy  hozza.  Krónikus
alkoholistáknál megfigyelték olyan más, erősen mérgező alkoholok használatát
is,  mint  a  metil-alkohol vagy az autóknál használt jégoldó. Megfigyelték,
hogy az ópiátfüggők között sok a hajdani alkoholista.

   75.  Egyes  drogok,  mint  pl.  a diszulfirám (Antabuse vagy a Temposil),
melyek  önmagukban nem rendelkeznek jelentős farmakológiai hatással, képesek
arra,  hogy  gátló módon beavatkozzanak az alkohol lebontásának folyamatába.
Ezek  a  drogok  alkohollal  együtt  fogyasztva rendkívül kellemetlen hatást
váltanak  ki  (acetaldehid-szindróma). Ilyen hatásuk miatt ezeket a drogokat
is használják alkoholisták leszoktatásánál.

   Az  amfetaminszármazékok,  a  koffein és más stimulánsok csökkenthetik az
alkohol  okozta  levertséget,  de  nem képesek teljesen semlegesíteni a szer
egyéb hatásait.
Google
 
Web iqdepo.hu
    © Copyright 1996-2024
    iqdepo / intelligence quotient designing power - digitális kultúrmisszió 1996 óta
    All rights reserved. Minden jog fenntartva.