FOGYASZTÁS, DÓZIS
Nyilvánvalóan a gomba adagolásánál elővigyázatosan kell eljárnunk, mert
saját teherbírásunkon kívül még egy pár tényező befolyásolja a
pszilocibintartalmat, mint például a gomba faja, mérete és az is, hogy
nyersen vagy kiszárítva fogyasztjuk. Itt a legelterjedtebb és talán a
legkönnyebben termeszthető fajt, a Stropharia Cubensis adagolását adjuk meg.
Stropharia (Psilocybe) Cubensis
Kalapjának mérete 1.6 cm-estől a 8 cm-ig, szárának hossza 4-től 15 cm-ig,
szélessége 0,4 cm-től 1.4 cm-ig terjed.
Alacsony dózishoz 2-3 db, közepes dózishoz 4-10 db és a magas dózishoz
20-40 db friss gomba szükséges. Szárított mennyiségből a gomba 90%-os
víztartalmát figyelmbe véve az alcsony dózishoz 1-2 gramm, közepeshez 3-5
gramm és a magas dózishoz 10-20 gramm kell. A szárítás sok hátránya mellett
nagy előnye, hogy pontosabban adagolható, mint az esetleg különböző méretű
nyers gombák - ez különösen igaz a Stropharia Cubensisre.
Mindenképpen legyünk tisztában gombánk fajával, különben lehet, hogy egy
várt kisdózisú utazás helyett egy magasban találjuk magunkat (vagy fordítva
- nem tudom, melyik rosszabb). A másik, hogy egyes fajok (pl. Psilocybe
subaeruginascens) nagyobb dózisban toxikusak, halált is okozhatnak.
A pszilocibin-tolerancia gyorsan kialakul, kb. egy hétig tart. A
pszilocibin túlzott fogyasztása éppúgy elkerülendő, mint az LSD-é. Az
ajánlott az egyhavi-kéthavi trip, több nem tanácsos. Trippelj az életért, de
ne élj a tripekért.
Toxikus fajok
A pszilocibingombák között vannak olyan fajok, melyek a hallucinogén
alkaloidokon kívül toxikus vegyületeket is tartalmaznak. Aki olyan helyen
él, hogy a pszilocibingombát a természetben is begyűjtheti, annak meg kell
tudnia különböztetni az ártalmatlan fajokat a toxikusaktól, mert sajnos
ezeknek a fajoknak a fogyasztása (igaz, általában túladagolás miatt
következnek be balesetek, mivel a túladagoláskor az egyébként nem túl nagy
mértékű toxikus hatás is megnő) akár halállal is végződhet! A hivatalos
kereskedőknél rendelt spórák, vagy vásárolt gombák (pl. Hollandia)
biztonságosak, mert többnyire a Stropharia Cubensis-el foglalkoznak csak,
amely nem tartalmaz toxikus vegyületet.
A mérgező fajok
˙˙˙
Psilocybe subaeruginascens (ismert még, mint Psilocybe aerugineomaculans,
Stropharia caerulescens, Stropharia venenata)
Psilocybe semilanceata,
Psilocybe baeocystis
Sajnos egyik faj sem bizonyítottan mérgező (illetve nem minden esetben
azok), így még mindig sokan próbálkoznak velük. Mivel elég sok egyéb
hozzáférhető, nem mérgező faj létezik, nem éri meg a kockázatot vállalni a
fent említett fajokkal.
Fogyasztási módozatok
El kell döntenünk, hogy a gombát frissen vagy szárított formában
fogyasszuk. Tapasztalat szerint a gomba szörnyűséges ízéről szóló állítások
"egy kicsit" túlzóak, legalábbis a Stropharia Cubensis esetében.
(Természetesen vannak nagyon rossz ízű pszilocibingombafajok is.) Egyszerűen
nyers gomba íze van és kész, aki evett már nyers étkezési gombát, annak nem
kell félnie, kb. ugyanolyan az íze. Aki még nem, annak szokatlan lehet, de
egyáltalán nincs szó kibírhatatlan ízről. A nyers gomba mellett szól, hogy
spirituálisan helyénvalóbb, a spirituális szempontot nem értékelőknek pedig
az, hogy nagyobb a hatóanyagtartalma. Aki mégis rossznak találja az ízt, az
öblítse le egy kis narancslével, tegye rá a pizza tetejére (sütés után!),
tegye szendvicsbe. Fontos, hogy ne forraljuk, melegítsük fel túlzottan, mert
az a hatóanyagtartalom rovására megy. (50-70% is elveszhet) Sok helyen
olvasható a mushroom tea receptje, de nem igazán ajánlatos az előbb
említettek miatt. Persze, akit szörnyen zavar az íz (többnyire azért, mert
azt olvasta) és sok gombája van, az nyugodtan próbálkozhat sütéssel,
főzéssel, de legyen tekintettel arra, hogy a hatóanyagvesztés miatt az
említett dózisok már nem érvényesek. Talán kockázatosabb újraszámolni a
mennyiségeket (és esetleg tévedni...), mint az ízt elviselni.
A szárításra sok módszer van (a termesztési kézikönyvben több is le van
részletesen írva), a lényeg itt is az, hogy lehetőleg tartózkodjunk a hőt
használó módszerektől, inkább válasszuk a kalcium-kloridot vagy egyszerűen
tegyük egy száraz fiókba valamilyen nedvszívó anyag (Silica Gel pl.)
kíséretében. A megszáradt gombát mielőbb törjük össze, mérjük ki és tegyük a
mélyhűtőbe. Jók a kis zárható műanyag zacskók (számítógépes mütyüröket,
csavarokat vagy füvet szoktak ilyenekben tartani), de még jobb átlátszatlan
filmesdoboz. A zacskó ugyanis átereszti a fényt (ha sokat nyitogatjuk a
hűtőt) és a fény hatására is megindul a pszilocin lebomlása. A pszilocibin
lassabban bomlik, de azért 1-3 hónapnál tovább ne tartogassuk.
Keverés más drogokkal
Alkohol
Kevés alkohol segíthet az elmélyülésben, ha részegre iszod magad, akkor a
pszilocibin (mivel hiperstimuláns) eltünteti az alkohol hatását. Ugyanakkor
nagyobb esélyed van rosszullétre, esetleg egy kiadós hányásra.
Cannabis
Legtöbben azt állítják, hogy erősíti, meghosszabbítja az élményt, de egy
páran állítják, hogy leállítja a trip-et. Valószínűleg az utolsó órákban
fogyasztva/szívva meghosszabbítja a trip-et.
MDMA
Nevezik MX-missile-nak is, elég erősen felerősíti az élményt. Hasonlít az
LSD és az MDMA candyflipping-nek nevezett élményére.
Nikotin
Dohányozni a trip alatt nem okoz semmilyen intenzitásbéli változást, aki
dohányos, annak a trip alatt is jól fog esni.
N2O
Egy pár pillanatra katapultál a külső űrbe.