TOLERANCIA
Rendszeres használat esetén az alkohol legtöbb hatásával szemben kiépül a
tolerancia, de nem olyan gyorsan és nem is olyan mértékben, mint az ópiát
típusú kábítószereknél (pl. heroin). A hozzászokás mértéke és sebessége a
fogyasztási szokásoktól függ: azok, akik rendszeresen alkoholizálnak,
kétszer-háromszor annyit is el tudnak fogyasztani, mint egy kezdő. A nyugati
társadalmakban a tolerancia mértékét gyakran a férfiassággal kapcsolják
össze: minél később "dől ki" valaki, minél jobban "bírja az italt", annál
nagyobbra tartják a többiek.
A legtöbb alkalmi vagy mérsékelt fogyasztó nem szokta emelni az adagját.
A rendszeresen alkoholizáló, erős italosok ezzel szemben folyamatosan emelik
a dózist, és előbb-utóbb elérik a mérgezéssel fenyegető mennyiségeket. A
rendszeres használóknál a fiziológiás tolerancia mellett kiépülhet az
alkohol hatásainak kontrollálási képessége is, ez csökkenti a drog
viselkedésre gyakorolt befolyását. A tolerancia kiépülése nem befolyásolja a
halálos dózis szintjét, az alkoholisták gyakran az alkoholmérgezésbe halnak
bele. Néhány alkoholistánál megfigyelhető, hogy a tolerancia idővel erősen
lecsökken, "átfordul", és túlérzékenység alakul ki a drog egyes hatásaival
szemben. Ezeknél a személyeknél már egy pohár ital is az önkontroll teljes
elvesztéséhez vezethet.