Dimenzió #15

Kábulatban

(drogok, hatásuk, megítélésük, egészség)

                                 ELŐÁLLÍTÁS

   Az  alkohol  erjesztéssel  történő  előállítását  tudományos alapossággal
először  Louis  Pasteur  dokumentálta a XIX. század közepén (maga az eljárás
már  jóval  előtte  ismeretes  volt).  Kutatásai  során kiderítette, hogy az
alkoholt egy mikroszkopikus méretű, egysejtű élesztőgomba állítja elő, amely
bizonyos   cukrokat  szén-dioxiddá  és  etil-alkohollá  bont  le.  Ahogy  az
erjesztett  anyagban  (szőlő,  malátázott  gabonaőrlemény)  csökken  a cukor
mennyisége,  úgy  lassul  az  erjedés  is.  Ha  a  cukor  elfogyott, vagy az
erjesztett  anyag  alkoholszintje  elérte a 14%-ot, akkor az erjedés megáll.
Ennek    következtében    erjesztéssel    nem   lehet   14%-osnál   magasabb
alkoholtartalmú  italt  előállítani.  Az ennél töményebb italok készítéséhez
desztillálni  kell  az  oldatot,  azaz  forralással  ki kell vonni belőle az
alkoholt.  A  sörök átlagosan 5%-os, a természetes borok 7-14%-os, a pálinka
és  a  rövid italok pedig 40%-os alkoholtartalommal rendelkeznek. Az égetett
szeszek alkoholtartalma kb. 57%.










Google
 
Web iqdepo.hu
    © Copyright 1996-2024
    iqdepo / intelligence quotient designing power - digitális kultúrmisszió 1996 óta
    All rights reserved. Minden jog fenntartva.