Dimenzió #22

MeGiNT eLeVeN

(irodalom, gazdaság, számitástechnika, filozófia, fizika, kommunikáció, egyveleg)

                    MELY NÖVÉNYEKET AKARJUK FELJAVÍTANI?

   A  NAGYOBB  TŰRŐKÉPESSÉG  a  szárazsággal,  a  sós  talajokkal szemben, a
megnövelt  ellenállóképesség  a  rovarokkal  és a gyomirtókkal szemben olyan
tulajdonságok, amelyeket a géntervezők be szeretnének juttatni a növényekbe.
A  vírusokkal szembeni ellenállóképesség egy kulcsfontosságú cél, figyelembe
véve  a  vírusfertőzések  által  okozott  hatalmas méretű gazdasági károkat.
Délkelet-Ázsiában  például  egyetlen  vírusos rizsbetegség, a tungro, évente
1,5  milliárd  dolláros  veszteségeket  okoz.  A  probléma  egyik lehetséges
megoldása  az  lenne,  hogy a növényi sejtekbe egy gént vigyenek be, amely a
vírus DNS-t [még éretlen állapotban] beburkolja. Ezt a módszert alkalmazva a
dohányra  és  a  dohánymozaik-vírusra (TMV - Tobacco Mosaic Virus), a növény
ellenállóvá  válik  a  vírus  által  okozott  fertőzéssel szemben. A TMV-vel
beoltott,     [genetikailag     módosított]    növények    nem    veszítenek
terméshozamukból, míg a módosítatlan növények terméshozama 23-69 százalékkal
csökken.
   A  másik  ok  arra,  hogy  a növényekbe új géneket vigyünk be, a tápérték
növelése. Az emberi szervezet a fehérjék felépítésében résztvevő  húsz  féle

          
aminosavnak csupán a felét képes elő- állítani. Mivel a másik tízet táp- lálék révén kell megszereznünk, étrendünk magába kell foglaljon olyan fehérjéket, amelyek megfelelő mennyi- ségben tartalmazzák ezeket a létfon- tosságú anyagokat. Nagy a veszélye annak, hogy ez nem történik meg, kü- lönösen a világnak azokon a részein, ahol csak egyetlen növény képezi az alapétrend legnagyobb részét. Például Afrika és Dél-Amerika egyes részein ahol a sok hüvelyes zöldség fehérjéi nagyon kevés kéntartalmú aminosavat tartalmaznak. Az ilyen típusú hiányossá- gok helyrehozhatók olyan módon, hogy ezekbe a növényekbe olyan géneket köt- nek be, amelyeket pl. brazil dióból emeltek ki, amely nagy mennyiséget tar- talmaz a kérdéses aminosavakból. Hasonló manipulációkat lehet használni an- nak érdekében, hogy megemeljék az olaj-, a zsírtartalmat vagy az egyéb táp- anyagok mennyiségét.
Google
 
Web iqdepo.hu
    © Copyright 1996-2024
    iqdepo / intelligence quotient designing power - digitális kultúrmisszió 1996 óta
    All rights reserved. Minden jog fenntartva.