Dimenzió #15

Kábulatban

(drogok, hatásuk, megítélésük, egészség)

                              FOGYASZTÁS, DÓZIS

   Nyilvánvalóan  a  gomba adagolásánál elővigyázatosan kell eljárnunk, mert
saját   teherbírásunkon   kívül   még   egy   pár   tényező  befolyásolja  a
pszilocibintartalmat,  mint  például  a  gomba  faja,  mérete és az is, hogy
nyersen  vagy  kiszárítva  fogyasztjuk.  Itt  a  legelterjedtebb  és talán a
legkönnyebben termeszthető fajt, a Stropharia Cubensis adagolását adjuk meg.


                       Stropharia (Psilocybe) Cubensis

   Kalapjának mérete 1.6 cm-estől a 8 cm-ig, szárának hossza 4-től 15 cm-ig,
szélessége 0,4 cm-től 1.4 cm-ig terjed.

   Alacsony  dózishoz  2-3  db, közepes dózishoz 4-10 db és a magas dózishoz
20-40  db  friss  gomba  szükséges.  Szárított  mennyiségből  a gomba 90%-os
víztartalmát  figyelmbe  véve  az alcsony dózishoz 1-2 gramm, közepeshez 3-5
gramm  és a magas dózishoz 10-20 gramm kell. A szárítás sok hátránya mellett
nagy  előnye,  hogy pontosabban adagolható, mint az esetleg különböző méretű
nyers gombák - ez különösen igaz a Stropharia Cubensisre.

   Mindenképpen  legyünk tisztában gombánk fajával, különben lehet, hogy egy
várt  kisdózisú utazás helyett egy magasban találjuk magunkat (vagy fordítva
-  nem  tudom,  melyik  rosszabb).  A másik, hogy egyes fajok (pl. Psilocybe
subaeruginascens) nagyobb dózisban toxikusak, halált is okozhatnak.

   A   pszilocibin-tolerancia  gyorsan  kialakul,  kb.  egy  hétig  tart.  A
pszilocibin  túlzott  fogyasztása  éppúgy  elkerülendő,  mint  az  LSD-é. Az
ajánlott az egyhavi-kéthavi trip, több nem tanácsos. Trippelj az életért, de
ne élj a tripekért.


                                Toxikus fajok

   A  pszilocibingombák  között  vannak  olyan  fajok, melyek a hallucinogén
alkaloidokon  kívül  toxikus  vegyületeket is tartalmaznak. Aki olyan helyen
él,  hogy  a pszilocibingombát a természetben is begyűjtheti, annak meg kell
tudnia  különböztetni  az  ártalmatlan  fajokat  a toxikusaktól, mert sajnos
ezeknek   a  fajoknak  a  fogyasztása  (igaz,  általában  túladagolás  miatt
következnek  be  balesetek, mivel a túladagoláskor az egyébként nem túl nagy
mértékű  toxikus  hatás  is  megnő)  akár halállal is végződhet! A hivatalos
kereskedőknél   rendelt   spórák,   vagy  vásárolt  gombák  (pl.  Hollandia)
biztonságosak,  mert  többnyire  a Stropharia Cubensis-el foglalkoznak csak,
amely nem tartalmaz toxikus vegyületet.


                               A mérgező fajok
˙˙˙
   Psilocybe subaeruginascens (ismert még, mint Psilocybe aerugineomaculans,
   Stropharia caerulescens, Stropharia venenata)
   Psilocybe semilanceata,
   Psilocybe baeocystis

   Sajnos  egyik  faj  sem bizonyítottan mérgező (illetve nem minden esetben
azok),  így  még  mindig  sokan  próbálkoznak  velük.  Mivel  elég sok egyéb
hozzáférhető,  nem  mérgező faj létezik, nem éri meg a kockázatot vállalni a
fent említett fajokkal.


                            Fogyasztási módozatok

   El  kell  döntenünk,  hogy  a  gombát  frissen  vagy  szárított  formában
fogyasszuk.  Tapasztalat szerint a gomba szörnyűséges ízéről szóló állítások
"egy   kicsit"   túlzóak,   legalábbis   a   Stropharia  Cubensis  esetében.
(Természetesen vannak nagyon rossz ízű pszilocibingombafajok is.) Egyszerűen
nyers  gomba íze van és kész, aki evett már nyers étkezési gombát, annak nem
kell  félnie,  kb. ugyanolyan az íze. Aki még nem, annak szokatlan lehet, de
egyáltalán  nincs  szó kibírhatatlan ízről. A nyers gomba mellett szól, hogy
spirituálisan  helyénvalóbb, a spirituális szempontot nem értékelőknek pedig
az,  hogy nagyobb a hatóanyagtartalma. Aki mégis rossznak találja az ízt, az
öblítse  le  egy  kis narancslével, tegye rá a pizza tetejére (sütés után!),
tegye szendvicsbe. Fontos, hogy ne forraljuk, melegítsük fel túlzottan, mert
az  a  hatóanyagtartalom  rovására  megy.  (50-70%  is elveszhet) Sok helyen
olvasható  a  mushroom  tea  receptje,  de  nem  igazán  ajánlatos  az előbb
említettek  miatt.  Persze, akit szörnyen zavar az íz (többnyire azért, mert
azt  olvasta)  és  sok  gombája  van,  az  nyugodtan  próbálkozhat sütéssel,
főzéssel,  de  legyen  tekintettel  arra,  hogy  a hatóanyagvesztés miatt az
említett  dózisok  már  nem  érvényesek.  Talán kockázatosabb újraszámolni a
mennyiségeket (és esetleg tévedni...), mint az ízt elviselni.

   A  szárításra  sok módszer van (a termesztési kézikönyvben több is le van
részletesen  írva),  a  lényeg itt is az, hogy lehetőleg tartózkodjunk a hőt
használó  módszerektől,  inkább válasszuk a kalcium-kloridot vagy egyszerűen
tegyük  egy  száraz  fiókba  valamilyen  nedvszívó  anyag  (Silica  Gel pl.)
kíséretében. A megszáradt gombát mielőbb törjük össze, mérjük ki és tegyük a
mélyhűtőbe.  Jók  a  kis  zárható  műanyag zacskók (számítógépes mütyüröket,
csavarokat  vagy füvet szoktak ilyenekben tartani), de még jobb átlátszatlan
filmesdoboz.  A  zacskó  ugyanis  átereszti  a fényt (ha sokat nyitogatjuk a
hűtőt)  és  a fény hatására is megindul a pszilocin lebomlása. A pszilocibin
lassabban bomlik, de azért 1-3 hónapnál tovább ne tartogassuk.


                            Keverés más drogokkal

                                   Alkohol

   Kevés alkohol segíthet az elmélyülésben, ha részegre iszod magad, akkor a
pszilocibin  (mivel hiperstimuláns) eltünteti az alkohol hatását. Ugyanakkor
nagyobb esélyed van rosszullétre, esetleg egy kiadós hányásra.


                                  Cannabis

   Legtöbben  azt állítják, hogy erősíti, meghosszabbítja az élményt, de egy
páran  állítják,  hogy  leállítja  a trip-et. Valószínűleg az utolsó órákban
fogyasztva/szívva meghosszabbítja a trip-et.


                                    MDMA

   Nevezik MX-missile-nak is, elég erősen felerősíti az élményt. Hasonlít az
LSD és az MDMA candyflipping-nek nevezett élményére.


                                   Nikotin

   Dohányozni  a trip alatt nem okoz semmilyen intenzitásbéli változást, aki
dohányos, annak a trip alatt is jól fog esni.


                                     N2O

   Egy pár pillanatra katapultál a külső űrbe.

Google
 
Web iqdepo.hu
    © Copyright 1996-2024
    iqdepo / intelligence quotient designing power - digitális kultúrmisszió 1996 óta
    All rights reserved. Minden jog fenntartva.